یک مطالعه سیستماتیک جدید مدرک مهم جدیدی را در زمینه ارتباط میان بیماری دیابت نوع 1 و انتروویروسها نشان میدهد. این یافته فرضیهای را تقویت میکند که از پیوند میان ابتلا به این ویروس رایج و مبتلا شدن به این نوع از دیابت خبر میدهد. از سوی دیگر، ظاهرا توسعه واکسن مربوطه هم در دست انجام قرار دارد.
از سال 1969 تاکنون مطالعات مختلفی به احتمال اثرگذاری انتروویروسها بر ابتلا به دیابت نوع 1 اشاره داشتند. حالا این مطالعه که البته هنوز به داوری نرسیده و منتشر نشده، در انجمن مطالعات دیابت اروپا مطرح گردیده و در واقع به بررسی اطلاعات 60 تحقیق مشاهدهای کنترلشده بر روی مجموعاً 12 هزار نفر پرداخته است. محققان میگویند در کل احتمال وجود آثار عفونت با انتروویروسها در کسانی که دیابت نوع 1 دارند، هشت برابر بیشتر از مردم عادی است.
پژوهشگران میگویند دادهها نشان میدهد افرادی که به تازگی مبتلا به دیابت تشخیص داده شدهاند، در ماه نخست 16 برابر بیشتر از بقیه احتمال دارد که این ویروس در بدن آنها مشاهده شود. این احتمال در افرادی که از نظر ژنتیکی مستعد دیابت نوع یک هستند یا در خانواده خود فرد مبتلا به این بیماری را دارند، حتی از این هم بیشتر است.
انتروویروسها در مبتلایان به دیابت نوع 1 بیشتر یافت میشوند
«سونیا آیزاکز»، محقق ارشد این پروژه میگوید: «مطالعه ما نشان داد افراد مبتلا به دیابت نوع 1 که ریسک ژنتیکی و بستگان درجه یک مبتلا به این بیماری را در اطراف خود داشتند، 29 برابر بیشتر با احتمال درگیری با عفونت انتروویروس روبرو بودند.»
با توجه به این که گونههای بسیار زیادی از انتروویروسها وجود دارد، شناسایی دقیق این پیوند کار سختی بوده است. با این حال، گروهی از محققان در اروپا یک واکسن تک دوز را برای شش انتروویروس نوع Coxsackie B توسعه دادهاند که بهزودی وارد فاز کارآزمایی بالینی میشود. این واکسن قرار است ریسک بروز دیابت نوع یک در کودکان در معرض خطر را کاهش دهد.
با این حال، آیزاکز تاکید میکند که عفونت با انتروویروسها تنها علت ابتلا به دیابت نوع 1 نیست. ظاهرا فاکتورهای دیگری مثل رژیم غذایی، تحولات میکروبیوم روده و حتی مواجهه با برخی مواد شیمیایی در دوران جنینی یا اوایل کودکی باید در کنار ویروس قرار بگیرند تا ابتلا به بیماری دیابت را ممکن کنند.
<دیجیاتو / منبع