
ویروس کووید ۱۹ که آن را با نام ویروس کرونا میشناسیم چند سالی است که با تبدیلشدن به یک پاندمی جهانی نگرانیهای بسیار زیادی را در سراسر جهان ایجاد کرده است. در این مطلب از سری مطالب پزشکی جدید سایت سیب میبینیم که سویه جدید کرونا چیست و ویژگیهای آن را بررسی میکنیم.
سویه جدید کرونا چیست؟
ابتدا بهتر است ببینیم که، سویه جدید کرونا چیست. ویروسها موجوداتی بسیار ریز هستند که کاملاً بهعنوان یک موجود زنده در نظر گرفته نمیشوند. ساختار اغلب ویروسها شامل مادۀ وراثتی و یک عامل محافظتکننده و انتقالدهندۀ آن است. این مادۀ وراثتی ویژگیهای آن ویروس را تعیین میکند.
هر ویروس بعد از ورود به بدن میزبان خود سعی میکند تکثیر شود و درضمن تکثیر خود به میزبان آسیب میزند. این آسیب یا نتیجۀ تکثیر ویروس در بدن است یا اینکه نتیجۀ پاسخ سیستم ایمنی میزبان به ویروس است.
درضمن تکثیر ویروس، ویروسهای جدیدی کپی ویروس اصلی ایجاد میشوند. در واقع مادۀ وراثتی ویروس تولید میشود و عوامل محافظتکننده و سایر عوامل ویروسی نیز تولید و سرهم میشوند و بهعنوان یک ویروس کامل ظاهر میشوند. در این بین درحین تکثیر مادۀ وراثتی ممکن است خطایی ایجاد شود.
این خطا موجب ایجاد ویژگیهای جدید در ویروس میشود که گاهی به ضرر آن و گاهی به سود ویروس است. گاهی ویروس درضمن تکثیر خود در بدن میزبان ممکن است ویژگیهایی را از میزبان دریافت کند و به اصطلاح آپدیت شود. همۀ این تغییرات گاهی موجب میشود که ویروس راحتتر به دام سیستم ایمنی بیفتد و سریعتر از بین برود و گاهی نیز موجب مقاومت ویروس در برابر سیستم ایمنی میزبان میشود.
این تغییرات موجب ایجاد ویروسهای جدیدی میشود که اغلب ویژگیهای اصلی آنها با ویروس مادر مشابه است؛ اما، در جزئیات خاصی تفاوت دارند. این ویروسهای جدید سویههای جدید آن ویروس در نظر گرفته میشوند. حتی ممکن است دستهبندیهایی بهعنوان زیر سویه نیز انجام شود.
در واقع اگر خلاصهوار بگوییم که سویه جدید کرونا چیست، باید گفت ویروسهای کرونایی که درضمن تکثیر دارای ویژگیهای جزئی متفاوتی شدند سویههای جدید ویروس کرونا هستند.
نام سویه جدید کرونا چیست؟
ویروس کووید ۱۹ یک ویروس بسیار مسری است و باتوجهبه جدیدبودن آن و همهگیری جهانی آن شانس بیشتری برای ایجاد سویههای جدید آن وجود دارد. تاکنون سویههای جدید زیادی از ویروس کرونا کشف شده است. بسیاری از این سویهها ضعیفتر از ویروس اصلی عمل میکنند بنابراین خیلی نامی از آنها شنیده نمیشود.
تاکنون دو سویۀ اصلی نگرانکننده ویروس کرونا که کشف شدند سویههای دلتا و امیکرون هستند که هر دو موجب بروز موج جدید همهگیری در سراسر جهان شدند.
دو زیر سویه BA.1 و BA.2 از سویه اومیکرون نیز کشف شدند.BA.1 نوع اصلی اومیکرون است که موجهای جدیدی از عفونتهای ویروس کرونا را در سراسر جهان برانگیخت و منجربه تقویت محدودیتهای بهداشت عمومی در بسیاری از کشورها شد.
BA.2 اولین بار در نوامبر شناسایی شد و اکنون سویه غالب ویروس کرونا در بیش از ۶۰ کشور است. این زیر سویه عفونیتر از BA.1 است اما به نظر نمیرسد باعث بیماری جدیتر شود.
اخیراً زیر سویه نوترکیب XE نیز کشف شده است که ترکیبی از دو زیر سویه یاد شده است. یک سویه نوترکیب زمانی رخ میدهد که افراد با دو یا چند نوع ویروس آلوده شوند.
سویهها و زیر سویههای دیگری مانند آلفا و بتا و… نیز کشف شدهاند که اهمیت کمتری دارند.
سویه جدید کرونا چه علائمی دارد؟
احتمالاً سؤالی که ذهن اغلب شما را مشغول کرده است این است که، سویه جدید کرونا چه علائمی دارد؟ همان طور که در ابتدای مطلب گفتیم، سویههای جدید یک ویروس اغلب ویژگیهای اصلی آن ویروس را دارند و تنها در جزئیات کمی تفاوت دارند. همان طور که میدانیم، ویروس کرونا یک ویروس آلودهکنندۀ دستگاه تنفسی است که علائم عفونت ناشی از آن عبارتاند از:
- سرفه؛
- تنگی نفس؛
- بدندرد؛
- سردرد؛
- بیحالی؛
- تب.
افراد مختلف ممکن است علائم متفاوتی داشته باشند یا اینکه هیچ علامتی نداشته باشند (بهدلیل پاسخ سیستم ایمنی متفاوت). سویههای جدید ویروس کرونا نیز درمجموع همین علائم را دارند و تنها ممکن است در جزئیات تفاوت داشته باشند. برای مثال سویه امیکرون کمتر تنگی نفس ایجاد میکند (که گمان زده میشود بهدلیل تأثیرات واکسن و ایمنی افراد باشد) اما قدرت سرایت بیشتری دارد.
آیا سویه جدید کرونا خطرناک است؟
سؤال رایج و نگرانکننده دیگر این است که، آیا سویه جدید کرونا خطرناک است؟ همان طور که گفتیم، تاکنون دو سویه امیکرون و دلتا سویههای نگرانکنندۀ کرونا شناسایی شدهاند.
سویه دلتا بیماری شدیدتری نسبت به امیکرون ایجاد میکند و دورۀ بیماریه طولانیتری دارد. اما سویه امیکرون باوجوداینکه شدت بیماری ناشی از آن کمتر است اما بسیار مسریتر است. به حدی که در مدت کوتاهی به سویه غالب در سراسر جهان تبدیل شد.
سویه دلتا و امیکرون برای افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند یا از داروهای سرکوبکنندۀ سیستم ایمنی استفاده میکنند ممکن است خطرناک باشد. باوجود واکسیناسیون این دو سویه بهندرت بیماری شدید ایجاد میکنند.
پیشگیری از ابتلا به سویه جدید کرونا
جهت پیشگیری از ابتلا به سویه جدید کرونا، رعایت پروتکلهای بهداشتی کماکان مؤثرترین راه است. بدین منظور باید:
- مکرراً با آب و صابون دستهای خود را بشویید؛
- ماسک بزنید؛
- از حضور در مکانهای شلوغ خودداری کنید؛
- فاصله اجتماعی را خصوصاً با افراد علامتدار حفظ کنید.
حتماً ۳ نوبت واکسن خود را دریافت کنید. واکسیناسیون مؤثرترین راه برای جلوگیری از انتشار و ایجاد بیماری جدی است. توصیه میشود تمام افراد تا ۳ نوبت واکسن خود را دریافت کنند. هماکنون دریافت دوز چهارم نیز برای گروههای خاص آغاز شده است که بهتر است دوز چهارم را نیز دریافت کنید.
چنانچه درمورد سویه جدید ویروس کرونا سؤالی دارید، در قسمت نظرات سؤال خود را مطرح کنید تا پزشکان سایت سیب به پرسش شما پاسخ دهند.
سعی میشود در آینده این مطلب را بهروزرسانی کرده و اطلاعات مربوط به سویههای جدید را به آن اضافه کنیم.
پرسشوپاسخ
- سویه جدید کرونا چیست؟ سویههای جدید ویروسهایی جهشیافته هستند که در اکثر ویژگیهای اصلی با ویروس مادر مشابهاند اما در جزئیات تفاوتهایی دارند.
- نام سویه جدید کرونا چیست؟ سویههای امیکرون و دلتا دو سویه جدید و نگرانکنندۀ ویروس کرونا هستند که دو زیر سویه ۱ و BA.2 از سویه امیکرون اهمیت بیشتری دارند. اخیراً زیر سویه XE نیز شناسایی شده است که ترکیبی از دو زیر سویه BA.1 و BA.2 است.
- آیا سویه جدید کرونا خطرناک است؟ برای افرادی که واکسن نزدهاند یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند سویه جدید کرونا ممکن است خطرناک باشد و در این افراد بیماری شدید ایجاد کند.
منابع
https://www.euronews.com
https://www.cdc.gov
https://www.who.int
بیشتر بخوانیم : مجله خبری تی آرویان
دیدگاهتان را بنویسید