تاریخ ارسال :
۲۰ فروردین ۱۴۰۱

در مطالب پیشین تحقیق در مورد انواع بیماری ها در مجلۀ سیب دربارۀ بیماری دیابت و تأثیر آن بر بدن و نقش اضافه وزن در شروع و پیشرفت دیابت توضیح دادیم. ازآنجاکه در اکثر بیماران مهمترین عامل در کنترل میزان قند خون و وزن پیروی از یک رژیم متعادل و مناسب است؛ به همین دلیل در این مطلب میبینیم که اصول اولیۀ یک رژیم دیابتی چیست سپس درمورد رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلابه دیابت یا در خطر ابتلا به دیابت صحبت میکنیم.
اصول اولیۀ یک رژیم دیابتی چیست؟
توصیۀ اصلی برای افراد مبتلابه دیابت یا در خطر ابتلا به دیابت (Pre-diabetic) مشاوره با یک متخصص تغذیه برای رعایت یک رژیم کامل است. بااینحال، آگاهی از اصول اولیۀ یک رژیم دیابتی برای هر فرد دیابتی الزامی است. این اصول را میتوان به شکل زیر خلاصه کرد:
- هر سه وعدۀ غذایی را مصرف کنید و هیچ وعدهای را حذف نکنید؛
- مصرف کربوهیدرات در هر رژیمی الزامی است. بهجای مصرف قندهای ساده، مثل شکر و مواد نشاستهای که به سرعت قند خون را بالا میبرند، از قند میوهها و کربوهیدراتهای موجود در سبزیجات و غلات کامل و حبوبات استفاده کنید؛
- از غذاهای غنی از فیبر (Fiber) مانند سبزیجات، آجیل، حبوبات و غلات استفاده کنید. فیبرهای غذایی شامل تمام قسمتهای غذاهای گیاهی است که سیستم گوارشی انسان توانایی هضم آنها را ندارد و این مواد با کمترین تغییر از دستگاه گوارش دفع میشوند. غذاهای غنی از فیبر نقش مهمی در رژیم مناسب افراد دیابتی دارند. این مواد با پرکردن معده احساس سیری به فرد میدهند، جلوی افزایش قند خون را میگیرند، باعث کنترل وزن و تسهیل حرکت مواد در دستگاه گوارش میشوند و خطر ابتلا به سرطانهای گوارشی را کاهش میدهند؛
- حداقل دو بار در هفته ماهی میل کنید. ماهیهای سالمون، ساردین، tuna، cod، halibut،mackerel و bluefish بهترین انتخابها در رژیم مناسب برای دیابتیها هستند. از مصرف ماهیهایی که مقادیر زیادی جیوه دارند مانندtilefish ، swordfish و king mackerel اجتناب کنید؛
- از مصرف چربیهای اشباعشده (saturated fats) و ترانس (trans fats) پرهیز کنید. بهجای این چربیهای مضر در رژیم مناسب افراد دیابتی، از چربیهای غیراشباع موجود در آووکادو، بادام، گردو و زیتون استفاده کنید. برای پختوپز، بهجای روغن جامد و کره، از روغن زیتون استفاده کنید؛
- مصرف گوشت را به حداقل برسانید. از مصرف گوشتهای پرچرب مانند گوشت خوک و بیکن، سوسیس و هاتداگ اجتناب کرده و مصرف گوشت گوساله و گوسفند را هم به هفتهای یک بار کاهش دهید؛
- از مصرف غذاهای حاوی کلسترول فراوان مانند لبنیات پرچربی، گوشتهای پرچربی، جگر، زردۀ تخممرغ و میگو پرهیز کنید؛
- مصرف نمک را به کمتر از ۳/ ۲ گرم در روز محدود کنید. برای رسیدن به این هدف باید مصرف فستفودها و غذاهای فراوریشده را به حداقل برسانید؛ زیرا این غذاها منشأ اصلی نمک اضافه در رژیم غذایی هستند.
یک وعدۀ غذایی در رژیم مناسب افراد دیابتی باید متشکل از چه موادی باشد؟
انجمن دیابت آمریکا روش سادۀ چندمرحلهای زیر را برای پرکردن بشقاب به افراد دیابتی یا در خطر دیابت پیشنهاد میکند:
- بشقاب ناهار خود را با یک خط به دو بخش مساوی تقسیم کرده سپس یکی از بخشها را به دو قسمت مساوی دیگر تقسیم کنید؛
- قسمت بزرگتر (نصف بشقاب) را با مخلوطی از سبزیجات غیرنشاستهای مانند کاهو، اسفناج، هویج، خیار و گوجه پر کنید (لیست کاملتر در جدول زیر ستون اول)؛
- یکی از دو نیمۀ کوچکتر (یک چهارم) بشقاب را با مخلوطی از غلات و سبزیجات نشاستهای مانند نان گندم، جو، ذرت یا سیبزمینی پر کنید (لیست کاملتر در جدول زیر ستون وسط)؛
- نیمۀ باقیماندۀ کوچک دیگر بشقاب را با مخلوطی از پروتئینهای گیاهی مانند حبوبات و پروتئینهای مفید حیوانی مانند ماهی و مرغ بدون چربی و ارگانیک پر کنید (لیست کاملتر در جدول زیر ستون سوم)؛
- به اندازۀ کمتر از یک چهارم بشقاب یک نوع میوه با شیرینی کم یا لبنیات کمچربی را اضافه کنید؛
- برای تکمیل وعدۀ غذایی یک نوشیدنی با کالری کم ترجیحاً آب اضافه کنید. از مصرف نوشابهها و آبمیوههای شیرین پرهیز کنید.
باید توجه داشت که، امروزه اکثر متخصصان تغذیه و پزشکان مصرف دو میانوعدۀ کم کالری را در رژیم مناسب برای دیابتی ها توصیه میکنند؛ ولی، باید میزان کل کالری دریافتی روزانه کنترل شده تا باعث افزایش وزن نشود.
سبزیجات غیرنشاستهای |
غلات و سبزیجات نشاستهای | پروتئینهای گیاهی و حیوانی |
کاهو، اسفناج و خانوادۀ بروکلی |
نان کامل گندم، جو و ذرت | انواع لوبیا، نخود و لپه |
کلمسبز، قرمز، چینی |
برنج قهوهای و کینوا |
ماهی و غذاهای دریایی |
کرفس، کدو، بادمجان و بامیه |
جو دوسرoatmeal)) |
مرغ، بوقلمون، بلدرچین و اردک |
خیار، هویج، ترب و فلفلدلمهای | چاودار، گندم سیاه و زیره |
سفیدۀ تخممرغ |
نخودفرنگی، قارچ و گوجهفرنگی |
سیبزمینی، کدوحلوایی |
لبنیات کمچرب |
سبزیخوردن | سویا، توفو و آجیل |
گوشت خرگوش و شترمرغ |
چنانچه درمورد رژیم مناسب برای دیابتی ها سؤالی دارید، در قسمت نظرات سؤال خود را مطرح کنید تا پزشکان سایت سیب به سؤال شما پاسخ دهند.
پرسشوپاسخ
- افراد دیابتی در روز چند وعده باید مصرف کنند؟ افراد مبتلابه دیابت باید هر سه وعدۀ غذایی اصلی را مصرف کنند و هیچکدام را نباید حذف کنند. همچنین مصرف دو میانوعده کم کالری نیز توصیه میشود.
- در رژیم مناسب افراد دیابتی مصرف چه موادی باید کمتر شود؟ مصرف نمک، فستفودها، گوشت قرمز، مواد غذایی حاوی کلسترول و چربیهای اشباعشده باید محدود شود.
- چرا مصرف مواد چرب برای دیابتیها باید محدود باشد؟ افراد دیابتی بسیار بیشتر از افراد دیگر مستعد آترواسکلروز هستند بنابراین باید تاحدامکان کلسترول و چربی خون خود را پایین نگه دارند.
منابع
https://www.mayoclinic.org
http://www.diabetes.org/
بیشتر بخوانیم : مجله خبری تی آرویان
دیدگاهتان را بنویسید