مدیر ارشد عملیات اجرایی نشست بینالمللی سرمایهگذاری فناوری با بیان اینکه سال گذشته در این رویداد بیش از 10 میلیون دلار تفاهم قرارداد جذب سرمایه ثبت شده، این رویداد را راهی برای توسعه تجارت جهانی و همچنین رشد صادرات کشور دانست.
نشست سرمایهگذاری فناوری، یک رویداد جذب سرمایه با هدف ارتقاء سطح فناوری کشورهای عضو سازمان D8 (۸کشور مسلمان در حال توسعه شامل اندونزی، ایران، بنگلادش، پاکستان، ترکیه، مالزی، مصر و نیجریه) است که در 8 و 9 اسفندماه سال جاری به میزبانی پارک فناوری پردیس برگزار خواهد شد. استارتاپها و علاقهمندان میتوانند به منظور جذب سرمایه یا سرمایهگذار در این رویداد رایگان حضور داشته باشند.
محورهای رویداد بینالمللی TIM2023
«هدا مراغهای» مدیر ارشد عملیاتی اجرایی این نشست در پاسخ به پرسش دیجیاتو مبنی بر اینکه رویداد امسال با چه محوریتی برگزار خواهد شد و آیا روی حوزه های خاصی تمرکز دارید ؟ شرایط تیم ها برای حضور در رویداد چیست، با تاکید بر اینکه شعار اصلی رویداد امسال invest in future یا همان «سرمایهگذاری برای فردا» است، گفت: «سرمایهپذیران و سرمایهگذاران قرار است که آینده بازار را با ررسی حوزههای بکر فناوری پیش ببرند.»
مراغهای با تاکید بر اینکه یکی از مزایای این رویداد بینالمللی بودن آن و دربرگیری تمام حوزههای فناوری است، گفت: «تمامی استارتاپهای میتوانند در این رویداد سرمایهگذاری کنند تا طرحشان بررسی شود و در مرحله بعد به سرمایهگذاران ارائه شود.»
به گفته او طبیعتا برخی از حوزهها اولویت بالایی در ایران و شبکه کشورهای D8 دارند. از جمله حوزههای فناوریاطلاعات و ارتباطات، فینتک، بلاکچین، اینترنتی اشیاء، دارو، تجهیزات پزشکی، زیست فناوری همواره طرحهای بیشتری داشتهاند و ایران در برخی از این حوزهها پیشرو است.
مراغهای با اشاره به اینکه از نظر قوانین محدودیتی درباره حوزههای این رویداد وجود ندارد، گفت: «شرایط خاصی هم برای حضور در این رویداد وجود ندارد و هم از نظر فناوری شرایط بازی وجود دارد و هم از نظر بلوغ استارتاپ. از همین رو است که استارتاپها میتوانند هم در مرحله سرمایهپذیری و گسترش به جذب سرمایه بپردازند.»
او با تاکید بر اینکه شرکتها هم میتوانند هایتک و بزرگ باشند و هم استارتاپهای تازه کار باشند، به امکان جذب سرمایهگذاری روی یک محصول خاص شرکتهای بزرگ نیز اشاره کرد.
مدیر ارشد عملیات اجرایی نشست بینالمللی سرمایهگذاری فناوری با اشاره به گسترش این رویداد در سالهای آینده، گفت: «از آنجایی که قصد داریم شبکه کشورهای D8 و شبکه انتقال فناوری آنها متوجه این رویداد شوند، این احتمال وجود دارد که در سالهای آینده حوزههای رویداد محدودتر شوند.»
بحرانِ اقتصاد، راهکار تکنولوژی
مشکلات اقتصادی و دسترسی به اینترنت وضعیت کنونی استارتاپها را به سمتی برده که باعث موج مهاجرت در این تیم ها شده، با توجه به حضور سرمایه گذاران خارجی این سوال شکل میگیرد که آیا چنین موقعیتی، هرچند ناخواسته به مهاجرت استارتاپها و ایدهها دامن نمیزند؟
مراغهای در پاسخ به این پرسش دیجیاتو با اشاره به اینکه مهاجرت لزوما موضوع بدی برای کشورها نیست، امکان مهاجرت معکوس و حتی دستاوردهای اقتصادی برای کشور را مطرح کرد و گفت: «به هر حال کشور برای توسعه به سرمایهگذاری خارجی نیاز دارد. این نکته را باید مورد توجه قرار داد که ورود سرمایهگذار خارجی خود مولد است و منجر به اشتغال بیشتر خواهد شد.»
او همچنین به ورود نیروی کار سرمایهگذار خارجی به ایران اشاره کرد و ادامه داد: «ورود نیروی کار خارجی که اغلب به دلیل بیزینس مدل خاص اتفاق افتاده منجر به آموزش نیروی کار داخل بازار ایران هم خواهد شد. بنابراین با توجه به هزینه فایده انجام شده متوجه خواهیم شد که کشور برای توسعه عملکرد خود، نیازمند سرمایهگذاری خارجی و توسعه کسبوکار بینالمللی خواهیم بود. نتیجه این رشد هم افزایش و توسعه تجارت خارجی و صادرات برای کشور است.»
به گفته مراغهای به هر روی راه گسترش صادرات و تجارت بینالمللی برقراری ارتباط با کشورهای خارجی است. در چنین شرایطی حتی اگر با مهاجرت نیروی کار ایرانی به خارج از کشور هم مواجه شویم این موضوع توجیه پذیر خواهد شد.
مدیر ارشد عملیات اجرایی نشست بینالمللی سرمایهگذاری فناوری به تیمهای داخلی برای جذب سرمایه خارجی توصیه کرد به ظرفیت بازارهای رو به رشد توجه کنند.
مراغهای در اینباره گفت: «کسب و کارهای ما معمولا به شکل سنتی اگر می خواستند از بازار ایران خارج شوند، بازار کشورهای آمریکایی و اروپایی مدنظرشان بود، این در حالی است که ما غافل از اهمیت رو به رشد بودن یک بازار بودهایم.»
او با تاکید بر اینکه انتخاب کشور و بازار باید بر این اساس باشد که آن بازار پتانسیل جذب فناوری و پتانسیل خرید محصول و پتانسیل صادرات را داشته باشد، گفت: «این نکته خیلی مهم است که ما ببینیم کشورهایی که ذیل شبکه D8 هستند، مثل مالزی، ترکیه، بنگلادش، پاکستان، اندونزی، نیجریه و مصر، کشورهایی هستند که هر کدام به شکل خاص بازارهای بسیار بزرگ و بکری دارند.»
او با اشاره به وضعیت جدی تحریم، گفت: «این شرایط موجب شده ناخودآگاه کشورهای آمریکایی و اروپایی نتوانند با ایران ارتباطی داشته باشند. ما باید بتوانیم از حداقل ظرفیتهای ممکن، حداکثر استفاده را کنیم. هرقدر که تیم های بیشتری در رویداد تیم مشارکت کنند و سرمایه گذارهای بیشتری مشارکت کنند، رونق این شبکه بیشتر خواهد شد و توجه بیشتری بر آن متمرکز میشود.»

اکوسیستم فناوری ایران از نگاه کشورهای همسایه
او در پاسخ به پرسش دیگر دیجیاتو مبنی بر اینکه وضعیت ایران و اکوسیستم کشور در برابر کشورهای منطقه چطور ارزیابی میشود و کشورهای همسایه چه نگاهی به اکوسیستم ایران دارند، گفت: «داخل منطقه و به شکل خاص در داخل شبکه انتقال فناوری Technology Transfer Expertise Network (شبکه D8-T10) وضعیت خوب است.»
به گفته مراغهای در مجموع از حیث فناوری، ایران در کنار ترکیه و مالزی به عنوان کشورهای پیشتاز است.
او با بیان مثالی درباره ایران گفت: «ایران در حوزه زیستفناروی و حوزه دارو روند رو به رشدی دارد و جزو کشورهای پیشتازی است که میتواند این فناوری را صادر کند. در واقع ایران در حوزه انتقال فناوری با کشورهایی مثل ترکیه یا حتی مالزی همراه است.»
او با تاکید بر اینکه ممکن است، کشور بنگلادش یا هندوستان، که در این شبکه نیستند، در زمینه IT از ایران بهتر باشند، گفت: «ممکن است هرکدام در حوزههایی نیاز به این داشته باشند فناوری شان را به ایران بیاورند. اما ایران در یک سری حوزه ها مانند مواد پیشرفت دارو، دست بالا را دارد. از همین رو آنها به کشور ایران به چشم یک کشور هایتک نگاه می کنند.»
مراغی بر این باور است که کشورهای دیگر مخصوصا کشورهای همسایه و D8دید مثبتی نسبت به ایران دارند.
او به ارئه آمارهایی از ادوار گذشته این رویداد اشاره کرد و گفت: «تا امروز 4 دوره از این رویداد برگزار شده است. سال گذشته 15 کشور در این رویداد به عنوان سرمایهگذاری و سرمایهپذیر حضور داشتند. در کل سنوات گذشته بیش از 30 کشور به شکل مجازی و حضوری در این رویداد حضور داشتند.»
مراغهای با اشاره به اینکه تمرکز رویداد صرفا روی D8 نیست، هرچند سرمایهپذیرها اغلب در D8 هستند، گفت: «سرمایهگذارها از همه کشورها در این رویداد حضور دارند. از همین رو هیچ منعی برای حضور سرمایهگذارها و حتی سرمایهپذیرها وجود ندارد.»
او همچنین درمورد میزان سرمایهگذاری در این رویداد در سال گذشته، گفت: «تفاهم قرارداد جذب سرمایهای که سال گذشته در این رویداد انجام شد به 10.6 میلیون دلار رسید.»
ممکن است در سالهای آتی ایران دیگر میزبان این رویداد نباشد و امکان دارد این فرصت آخر استارتاپ ها و سرمایهگذاران ایرانی برای شرکت باشد. با توجه به نتایج خوبی که این رویداد کسب می کند، به احتمال زیاد در سالهای آینده سایر کشورهای عضو میزبان این رویداد شوند و شانس بیشتری را به خود اختصاص دهند.
نشست سرمایهگذاری فناوری (TIM) در واقع فرصتی برای شناسایی سرمایهگذاران کشورهای عضو و دیگر کشورهای اسلامی است تا در گام اول باعث همافزایی بین فعالان این بخش شود و در گامهای بعدی با همکاری صندوقها و شرکتهای سرمایهگذاری از یک طرف و کارآفرینان و شرکتهای نوپا از طرف دیگر، سرمایهگذاری روی طرحهای نوآورانه و فناورانه را رقم بزنند.
<دیجیاتو / منبع