به سبب گرانی بیش از حد خودروهای سواری در بازار، بسیاری از افراد به خرید موتورسیکلت روی آوردهاند. به دنبال افزایش تقاضا، قیمت این وسایل نقلیه دوچرخ نیز بیشتر شده و برچسب قیمت ۴۰۰ میلیون تومان روی برخی از آنها، موجب تبدیل موتورسیکلت به کالای لوکس و سرمایهای شده است.
به گفته عضو انجمن موتورسیکلت ایران: «استقبال زیاد از موتورسیکلت به دلایل مختلف از جمله قیمت پایین در مقایسه با خودروی سواری، مانور راحت در ترافیک و … باعث شده تنوع این وسیله نقلیه در کشور افزایش یابد و در عین حال، شمار متقاضیان روز به روز بیشتر شود. به دنبال این شرایط، هماکنون محدوده قیمت موتورسیکلت در بازار بین ۵۰ الی ۴۰۰ میلیون تومان قرار گرفته و موتورسیکلت دیگر نه به عنوان یک کالای ارزانقیمت و مصرفی، بلکه به یک کالای لوکس و سرمایهای تبدیل شده است.»
البته تبدیل موتورسیکلت به کالای لوکس چندان موضوع عجیبی نیست. این وسیله نقلیه قبلا در بازه ۳ الی ۵ میلیون تومان به فروش میرسید و به چشم کالای سرمایهای دیده نمیشد. اما حالا که قیمت برخی موتورسیکلتها به ۴۰۰ میلیون تومان رسیده و از قیمت خودروهای سواری اقتصادی و پرتیراژ موجود در بازار، مثل تیبا، ساینا و سمند بیشتر شده، این محصول را میتوان به عنوان یک کالای لوکس در نظر گرفت.
استقبال خریداران همچنین باعث شده شرکتهای بیشتری پا به عرصه تولید موتورسیکلت بگذارند. هماکنون ۱۵ کارخانه در کشور مشغول ساخت موتورسیکلت هستند و البته یکی از پیامدهای مثبت این موضوع، افزایش اشتغالزایی در صنعت موتورسازی است.
با این حال، افزایش تقاضای موتورسیکلت پیامدهای منفی نیز به همراه دارد. در صورت تداوم افزایش تقاضا، بازار موتورسیکلت نیز ممکن است به عاقبت بازار خودرو دچار شود. با کاهش عرضه، تعادل بازار از بین میرود و بعید نیست که بساط رانت و رانتخواری برای موتورسیکلت نیز مهیا شود.
به هر حال طبق اظهارات عضو انجمن موتورسیکلت ایران، از ابتدای سال جاری تاکنون حدود ۱۲۰ هزار موتورسیکلت پلاک گذاری و روانه بازار شدهاند. ظاهرا حدود ۷۰ هزار دستگاه هماینک در انبار تولیدکنندگان هستند که قرار است اواسط بهمنماه در بازار توزیع شوند.
<دیجیاتو / منبع